manpower
Back

HOW YOUNG PEOPLE STRUGGLE TO GET A JOB WHERE THEY CAN BE HAPPY ALONGSIDE A GOOD SALARY

"Panel je odgovorio na neka od važnih pitanja: Kako zajedno funkcionišu Milenijalci i Generacija Z? Na koji način pristupamo generaciji Z prilikom zapošljavanja? Koji su najčešći zahtevi mlađih osoba na prvom poslu i kako poslodavci gledaju na to?

Stefan Milojević, HR Business Partner for Corporate Functions, NIS naveo je da važan faktor u balansu između kontrole i fleksibilnosti predstavlja odgovornost.

- Da bi podstakli individualnu odgovornost kod generacije Z vazno je razumeti njihove potrebe. To podrazumeva izdvojiti vreme i objasniti im širu sliku, šta je svrha onoga što rade, koja je njihova uloga u tome i kako njihov rad doprinosi krajnjem cilju. Na taj način oni će razumeti vrednost svog rada i podići nivo svoje posvećenosti - kaže Milojević.

 

 

Praksa je pokazala da generacija Z nema toliko strpljenja i traže instant rešenja. Oni će pre tražiti posao gde im je sve i odmah objašnjeno, pre nego da na nekom konkursu traže ključne reči. Takođe, ostaće na radnom mestu ako imaju dobru zaradu ili priliku da se plata uskoro poveća. Pokazalo se i da neće napustiti radno mesto samo ako na posao idu srećni i zadovoljni i ako ništa ne utiče na njihovo loše raspoloženje.

- Mislim da mladi prirodno tragaju za onim što ih suštinski čini srećnim i ispunjenim. Plata je spoljašnji faktor koji može da ih kratkoročno motiviše. Iz mog iskustva srećan i ispunjem zaposleni je onaj koji istinski uživa u sadržaju posla, razume povezanost onoga šta radi sa strategijom kompanije i vidi efekte svog rada. Takvi se lako prepoznaju, strastveni su u vezi onoga što rade, žele da unapređuju, hoće da kroz svoj rad ostvare ne samo svoje lične ciljeve nego i da doprinesu široj zajednici - kaže Mirjana Todorović, HR Partner, A1 Srbija.

 

 

Kako se ova generacija tek upoznaje i sa zakonima, tu je Ognjen Colić, Senior Counsel, Head of Corporate/ M&A, ispred advokatske kancelarije Gecić Law koji je mlade uputio šta treba da znaju prilikom potpisivanja ugovora.

- Ono što možemo sistemski zaključiti iz celine našeg Zakona o radu, je da je ugovor na neodređeno pravilo, a ostale forme izuzeci od pravila. Dešava se i to da u ugovoru piše da nakon što dobijete ili date otkaz naredne dve godine ne možete da radite isti posao koji ste radili kod bivšeg poslodavca. U tom slučaju Vi imate pravo da tražite novčanu naknadu za te dve godine zbog toga što ste se obavezali da nećete raditi poslove koje ste radili kod bivšeg poslodavca - kaže Colić.

On je dodao da je važno da pripadnici ove generacije razumeju da su strpljenje i poslovno iskustvo važan preduslov za napredovanje u karijeri, kao i da je bilo koja vrsta radnog angažovanja tokom školovanja vrlo motivišući pokazatelj za većinu poslodavaca."

noizz.rs


 

 

Other news

Bosqar Invest

Leadership Shifts and New Advisory Board to Position Workplace for Future Success

• BOSQAR INVEST is announcing a leadership transition in its HR vertical, Workplace.
• Aleksandar Hangimana is stepping down as CEO of…
BPO bioskop

BPO Blockbuster: How to elevate business to a higher level through outsourcing?

On Thursday, June 13, an event was held in the Cineplexx cinema hall in the Gallery, which attracted the attention of leading experts in the field of…
vesti

A NEW GENERAL DIRECTOR OF THE COMPANY MANPOWER SERBIA HAS BEEN APPOINTED

The company Manpower Serbia has appointed Mr. Damir Nađ as the new General Director, who officially took over this position from March 15, 2024.
loading-gif